Chlorella jest rodzajem algi, która zachwyca swoimi zdrowotnymi właściwościami. Jest bogata w witaminy z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, czy magnez, dlatego idealnie sprawdzi się jako suplement diety. Poznaj wszystkie właściwości chlorelli i dowiedz się, jak ją stosować.

  1. Czym jest chlorella?
  2. Chlorella – składniki odżywcze
  3. Dlaczego warto stosować chlorellę?
  4. Jakie właściwości zdrowotne ma chlorella
  5. Chlorella – skutki uboczne
  6. Jak stosować chlorellę?

Czym jest chlorella?

Chlorella to zielona alga występująca w wodach słodkich. Jest to alga jednokomórkowa z gromady zielenic, która zyskała popularność dzięki wielu własnościach odżywczych. Składa się głównie z jądra i chlorofilu, dzięki któremu ma intensywny zielony kolor. Najbardziej popularnym rodzajem chlorelli jest chlorella vulgaris, czyli chlorella zwyczajna. Algi rosną głównie na Dalekim Wschodzie, ale ich obecność odnotowuje się także w Morzu Bałtyckim.

Chlorella – składniki odżywcze

Chlorella jako superfood posiada wiele składników odżywczych, dlatego często może być stosowana jako suplement diety. Wartości odżywcze chlorelli przedstawiają się następująco. W 100 gramach chlorelli znajduje się około 410 kcal, prawie 60 gramów białka, około 9 g tłuszczu, ponad 23 gramy węglowodanów i niecałe 0,5 grama błonnika. Ten rodzaj algi to bomba witaminowa. Znajdziemy tam 51300 IU witaminy A, ponad 10 mg witaminy C, prawie 2 mg witaminy B2, 23 mg witaminy B3, prawie 95 µg kwasu foliowego, 0,1 µg witaminy B12, półtora grama witaminy E, 220 mg wapnia, 130 mg żelaza, ponad 300 mg magnezu, prawie 900 mg fosforu i ponad 70 mg cynku.

Dlaczego warto stosować chlorellę?

Dzięki dużej ilości witamin i składników mineralnych chlorella określana jest jako superfood. Obecność witaminy A wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia także wzrok, układ immunologiczny i może zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów. Chlorella dzięki wysokiej zawartości witaminy C może być traktowana jako przeciwutleniacz, zwalcza wolne rodniki, poprawia pracę układu krążenia, spowalnia proces starzenia się skóry, a regularne przyjmowanie tabletek chlorelli może nawet obniżać ciśnienie krwi i cholesterol. Ten rodzaj algi jest także źródłem witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na samopoczucie, uczestniczą w przemianie komórkowej i produkcji krwinek, wpływają na pracę mózgu, czy zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Chlorella zawiera witaminę E, ma więc silne właściwości antyoksydacyjne i może być kluczowa przy profilaktyce wielu chorób.  Jeśli włączysz do diety chlorellę, zapewnisz sobie silne kości i zęby, ponieważ algi bogate są w wapń, czyli jeden z najważniejszych materiałów budulcowych w naszym organizmie. Obecne w chlorelli żelazo jest niezbędne do dostarczania tlenu do wszystkich narządów i mięśni naszego organizmu. Suplementy diety zawierające chlorellę

w magnez, czyli minerał poprawiający pracę szarych komórek i wzmacniający odporność. Obecny w tym rodzaju algi fosfor uczestniczy w produkcji energii, a także ma wpływ na funkcjonowanie kości, mięśni i układu nerwowego. Natomiast zawartość cynku wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Składniki odżywcze chlorelli wykazują bardzo wiele właściwości, dlatego warto codziennie stosować suplementację.

Jakie właściwości zdrowotne ma chlorella

A jakie właściwości ma chlorella? Do najważniejszych właściwości chlorelli zalicza się:

  • detoksykację organizmu,
  • wzmacnianie odporności,
  • wspomaganie pracy wątroby,
  • zmniejszanie ryzyka rozwoju niektórych nowotworów,
  • wspomaganie odchudzania,
  • działanie antybakteryjne,
  • uzupełnienie witamin i minerałów na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej,
  • zwalczanie brzydkiego oddechu,
  • pomoc przy zaparciach i problemach z trawieniem.

Chlorella – skutki uboczne

Spożywanie chlorelli powinno być zgodne z dawkowaniem opisanym na etykiecie. Chlorella vulgaris jest dobrze przyswajana przez organizm, jednak w niektórych przypadkach pojawić się mogą skutki uboczne takie jak: reakcja alergiczna, wrażliwość na światło słoneczne, wzdęcia, biegunka, uczucie ociężałości i zmiany trądzikowe.

Jak stosować chlorellę?

Suplementacja chlorelli może przynieść wiele pożądanych efektów. Chlorellę przyjmować można w formie tabletek, proszku i kapsułek. Ważne jest odpowiednie dawkowanie. Chlorellę w formie tabletek i proszku można spożywać normalnie w formie suplementów, natomiast w formie proszku będzie dobrym dodatkiem do koktajli, soków, jogurtów, czy deserów. Jej smak jest dosyć intensywny i nie każdemu przypadnie do gustu, jednak jako dodatek do potraw, nie jest tak wyczuwalny. Preparaty zawierające chlorellę są dobrze dostępne zarówno przez Internet, jak i stacjonarnie. Cena za 100 gramów to około 30 złotych, w zależności od formy chlorelli i odpowiedniej marki.

Udostępnij

O autorze

Jakub Mróz, 35-letni dziennikarz specjalizujący się w dziedzinie zdrowia i nowych technologii medycznych. Absolwent dziennikarstwa, Jakub posiada bogate doświadczenie w analizowaniu i przekazywaniu skomplikowanych tematów medycznych. Jego zainteresowania skupiają się na innowacjach w medycynie, w tym na rozwoju technologii cyfrowych i ich wpływie na opiekę zdrowotną. Znany z umiejętności klarownego wyjaśniania złożonych kwestii,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *