Alergie są coraz częstszym schorzeniem atakującym społeczeństwo. Już nie tylko pyłki czy kurz wywołują negatywne reakcje organizmu, ale także powszechnie stosowane produkty i składniki spożywcze. Jednym z tych alergenów jest pszenica, która powoduje szereg dolegliwości chorobowych. Jest to alergia, którą czasami ciężko jest rozpoznać, ponieważ podobne objawy manifestuje także celiakia i nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.
Co musimy wiedzieć o alergii na pszenicę?
Dowiedz się, jak rozpoznać i leczyć alergię na pszenicę.
- Czym jest alergia na pszenicę?
- W jakich produktach znajdziemy pszenicę?
- Alergia na pszenicę – objawy
- Jak rozpoznać i leczyć alergię na pszenicę?
Czym jest alergia na pszenicę?
Alergia na pszenicę jest przesadną reakcją organizmu na zewnętrzny bodziec pokarmowy. Układ odpornościowy człowieka bez alergii nie wywołuje żadnych dolegliwość, a gdy alergik wchodzi w kontakt z alergenem, powstaje szereg objawów chorobowych. W tym przypadku, po spożyciu pszenicy występują różnorodne symptomy, które mogą obejmować jednocześnie wiele narządów.
W jakich produktach znajdziemy pszenicę?
Pszenica jest powszechnie dostępna a wielu produktach spożywczych. Znajdziemy ją przede wszystkim w wyrobach piekarniczych i cukierniczych, makaronach, kaszach, otrębach. Dodaje się ją również do słonych i słodkich przekąsek, wędlin i wyrobów mięsnych, a także sosów i napojów.
Alergia na pszenicę – objawy
Objawy alergii na pszenicę będą występować w kilku obszarach organizmu i ciała człowieka. Będą one dotyczyć skóry i zmian skórnych, objawów przewodu pokarmowego, układu oddechowego, oczu, a czasami nawet wiązać się będą z pogorszeniem nastroju i zmęczeniem. Alergia na pszenicę może się objawiać takimi symptomami jak:
- swędzenie i obrzęk w jamie ustnej, nosie, oczach;
- problemy skórne np. pokrzywka, wysypka, wypryski, atopowe zapalenie skóry;
- niewydolność oddechowa;
- duszności;
- atak astmy;
- katar;
- bóle brzucha;
- nudności i wymioty;
- biegunka.
Jak rozpoznać i leczyć alergię na pszenicę?
Rozpoznanie alergii na pszenicę nie jest łatwym zadaniem. Wiele innych alergii pokarmowych manifestuje podobne lub takie same objawy, które często ciężko jest zarejestrować. Dodatkowo z pszenicą związane są takie choroby jak celiakia i alergia na gluten, które trzeba początkowo wykluczyć, aby móc stwierdzić alergię na pszenicę. Może się to wiązać z wykonaniem dodatkowych badań i testów. Aby zdiagnozować alergię na
pszenicę najczęściej, lekarz zleci wykonanie:
- testów prowokacji i eliminacji, które są powszechnie stosowane do rozpoznania alergii pokarmowych. Fazę eliminacyjną prowadzi sam pacjent, który wyklucza z diety badany produkt lub składnik, w tym przypadku pszenicę, i obserwuje, czy zachodzą jakieś zmiany w swoim samopoczuciu i czy pewne objawy ustają. Kolejnym etapem jest test prowokacji, czyli ponowne wprowadzenie pszenicy do diety pacjenta. Jeśli po wznowieniu spożywania pszenicy symptomy znów się pojawiają, oznacza to, że pacjent ma alergię na badany produkt.
- testów skórnych, wykonywanych, aby wykluczyć możliwość wystąpienia innych alergii pokarmowych. Badanie to polega na podaniu na skórę lub wstrzyknięciu pod skórę wyciągu z alergenów i obserwacji reakcji organizmu człowieka. Jeśli w miejscu nakropienia pojawi się zaczerwienienie, oznacza to alergię pacjenta na konkretną substancję.
Najlepszym sposobem radzenia sobie z alergią na pszenicę jest eliminacja tego składnika ze swojej diety. W tym celu należy dokładnie czytać skład wszystkich kupowanych produktów i zwracać uwagę na to, co jemy. Alergii na pszenicę nie można wyleczyć, ale jedynie pozbyć się lub zminimalizować występowanie nieprzyjemnych objawów. Aby zastępować pszenicę w codziennym jadłospisie, można wykorzystać m.in.: ryż, owies, orkisz, kukurydzę, czy grykę. Wiele z tych produktów można używać w podobny sposób do pszenicy, aby nasza dieta była zbilansowana i smaczna, a alergia nie przeszkadzała w codzienności.