Dieta fleksitariańska może dla wielu osób stanowić dużą zagadkę. Jest to jednak łatwy do przestrzegania, zbilansowany i korzystny dla zdrowia sposób odżywiania, który każdemu pomoże wprowadzić lepsze zmiany w swoim życiu. Dowiedz się, czym jest dieta fleksitariańska, jakie ma zasady i czy warto ją stosować. 

  1. Czym jest dieta fleksitariańska?
  2. Zasady fleksitarianizm
  3. Co można jeść na diecie fleksitariańskiej?
  4. Dieta fleksitariańska jadłospis
  5. Efekty i wady przejścia na fleksitarianizm

Czym jest dieta fleksitariańska?

Aby zrozumieć dietę fleksitariańską, na początku, należy dowiedzieć się, co oznacza to wyrażenia. Fleksitarianizm jest skrzyżowaniem dwóch angielskich wyrazów: flexible, czyli elastyczny oraz vegetarian, jest to więc elastyczny wegetarianizm, czyli dieta w większości roślinna, która pozwala na okazjonalne spożywanie mięsa. Taki sposób odżywiania to dobra alternatywa wegetarianizmu, gdy rozpoczynamy swoją przygodę z dietą roślinną oraz ciekawy pomysł na zdrowsze odżywianie.

Dieta fleksitariańska, nazywana również semiwegetariańską wpisuje się w wiele trendów dietetycznych. Według rankingu ekspertów zdrowia publikowanego przez US News and World Report jest uznawana za drugą najlepszą dietę na świecie i najlepszą dietę do odchudzania. Na podium plasuje się również w takich kategoriach jak: najlepsza dieta dla cukrzyków, osób z chorobami serca i najłatwiejsza dieta do stosowania.

Zasady fleksitarianizmu

Semiwegetarianizm ma kilka zasad, które są łatwe do przestrzegania i bazuje na tym, że zdrowa dieta powinna być zbilansowana. W diecie fleksitariańskiej podstawowymi produktami są owoce i warzywa, inne produkty pochodzenia roślinnego np. orzechy, a także zboża oraz część produktów odzwierzęcych. Mięso jest również produktem, dopuszczalnym w diecie, ale jego ilość zostaje ograniczona. Mięso i produkty mięsne spożywa się okazjonalnie np. poza domem, podczas uroczystości i gdy ciężko jest o danie w pełni roślinne. Warto pamiętać, że fleksitariańskie podejście do odżywiania jest bardzo elastyczne, oczywiście produkty odzwierzęce powinny być spożywane rzadziej od roślinnych odpowiedników, ale tak naprawdę każdy samodzielnie ustala swój jadłospis i zasady żywienia. 

Co można jeść na diecie fleksitariańskiej?

Czy na diecie wegetariańskiej można jeść wszystko? Krótka odpowiedź brzmi: tak. Jednak należy pamiętać o pewnych modyfikacjach. Dieta semiwegetariańska uwzględnia wszystkie grupy pokarmowe, jednak niektóre z nich powinny być częściej stosowane, niż inne. 

Warzywa i owoce

Głównym punktem tej diety są oczywiście rośliny – warzywa i owoce. Dostarczają one wielu wartościowych składników odżywczych i mogą być wykorzystywane na różnorodne sposoby.

Zboża

Zboża dostarczają przede wszystkim błonnika, są także źródłem wielu witamin i minerałów. Oprócz tych najbardziej powszechnych, uwagę fleksitarian przyciągają także pradawne zboża, popularne w ostatnich latach np. komosa ryżowa, amarantus, samopsza, czy płaskurka. 

Roślinne źródła białka

Nie tylko roślinne odpowiedniki przypominające smak mięsa posiadają duże ilości białka. W ten składnik bogate są przede wszystkim rośliny strączkowe takie jak: soja, fasola, groch czy soczewica, często wykorzystywane i zachwalane przez fleksitarian. 

Jajka i nabiał

W diecie fleksitariańskiej swoje miejsce zajmują również jajka i nabiał. Nie są one tak powszechnie stosowane, jak warzywa czy zboża, ale dopuszcza się ich jedzenie w nieco zmniejszonych ilościach. Kefiry, jogurty, sery i śmietana dostarczają witaminy D i wapnia, czyli składników potrzebnych do budowania mocnych kości, dlatego również tych produktów nie może zabraknąć w zbilansowanej diecie. 

Mięso

Produktem, który jest stosowany okazjonalnie w diecie semiwegetariańskiej, jest mięso. Tygodniowa lub miesięczna ilość spożywania tego produktu zależy od osobistych preferencji, ale nie powinna ona stanowić głównego punktu diety. 

Dieta fleksitariańska jadłospis

Dieta fleksitariańska jest bardzo elastyczna, posiłki można różnie ustawiać i wymieniać, dlatego przykładowy jadłospis łatwo dopasować do swoich potrzeb. Poniżej przedstawiamy 3-dniowy jadłospis, bogaty w różnorodne produkty, aby Twoje przejście na dietę fleksitariańską było bezproblemowe.

Dzień 1 

Śniadanie: Kromka pełnoziarnistego pieczywa z awokado i jajecznicą.

II Śniadanie: Jogurt grecki z truskawkami.

Obiad: Grillowane warzywa, tofu i brązowy ryż.

Podwieczorek: Mandarynka.

Kolacja: Sałatka caprese.

Dzień 2 

Śniadanie: Zielone smoothie z bananem, szpinakiem i mango.

II Śniadanie: Sałatka z quinoa i warzywami.

Obiad: Papryka faszerowana kaszą kuskus, warzywami w sosie pomidorowym z grillowanym kurczakiem.

Podwieczorek: Banan.

Kolacja: Zupa z cukinii. 

Dzień 3 

Śniadanie: Owsianka na mleku z orzechami i świeżymi owocami.

II Śniadanie: Szakszuka ze szpinakiem, świeżymi pomidorami i jajkiem.

Obiad: Spaghetti z sosem bolońskim z dodatkiem soczewicy i sera.

Podwieczorek: Budyń waniliowy.

Kolacja: Sałatka z grillowanym indykiem, warzywami i pieczonym batatem.

Efekty i wady przejścia na fleksitarianizm

Tak jak każda dieta, fleksitarianizm spotyka się z dużą aprobatą oraz z głosami, że jest to w jakimś stopniu zły sposób odżywiania. Przyjrzyjmy się korzyściom płynącym ze stosowania tej diety. 

Przede wszystkim, jak sama nazwa wskazuje, jest to dieta elastyczna. Każdy będzie mógł dostosować ją do swojego życia i upodobań. Nie znajdziesz się w sytuacji, w której nie będziesz mógł nic zjeść, ale zawsze dostaniesz danie dla siebie. Fleksitarianizm jest również łatwy do przestrzegania. Nie jest to dieta z wieloma restrykcyjnymi zasadami, ale z jedną główną ideą – ograniczeniem spożywania mięsa, na rzecz roślin. Semiwegetarianizm bazuje na produktach roślinnych, dlatego cała dieta jest w przystępnej cenie. W codziennym jadłospisie nie znajdziemy skomplikowanych dań i trudno dostępnych składników. Potrawy fleksitariańskie są proste do przyrządzenia, ale także dobrze zbalansowane.Oczywiście dieta fleksitariańska może być urozmaicona o wegańskie i wegetariańskie odpowiedniki mięsa, które są nieco bardziej kosztowne, ale nie jest to wymagane. 

Kolejną korzyścią płynącą z przejścia na fleksitarianizm jest ogólna poprawa stanu zdrowia. Dobrze zbilansowana dieta semiwegetariańska dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych i jest bogata w źródła witamin i minerałów. W codziennych posiłkach nie zabraknie cennych składników, które w dużych ilościach znajdują się w produktach mięsnych i rzadziej trzeba będzie stosować suplementy uzupełniające braki w diecie. Semiwegetarianie mogą się cieszyć niższym poziomem cholesterolu i obniżeniem ciśnienie krwi, ryzyko wystąpienia u nich niektórych chorób serca, cukrzycy i otyłości jest mniejsze. Wiąże się z tym również fakt, że w diecie fleksitariańskiej ogranicza się lub eliminuje produkty wysoko przetworzone, które w dużych ilościach są niezdrowe dla człowieka. Semiwegetarianizm stawia na warzywa, owoce, zboża i nasiona, czyli nieprzetworzone produkty wysokiej jakości, z których człowiek czerpie same korzyści. 

Kolejnym aspektem przemawiającym za przejściem na dietę fleksitariańską jest nasz wpływ na środowisko. Ograniczenie spożycia mięsa przyczynia się do zmniejszenia emisji dwutlenku węgla oraz ograniczenia produkcji wody i energii, produkowanych podczas przerobu mięsa. Fleksitarianizm może być również dobrą dietą dla osób, dla których ważne są motywy etyczne. Z powodu ograniczenia spożywania mięsa i produktów mięsnych, semiwegetarianie stawiają pierwszy krok w kierunku poprawy sytuacji zwierząt hodowlanych i mają na uwadze ich życie. 

Efekty diety fleksitariańskiej będą również widoczne w naszym ciele. Zdrowy styl życia i zbilansowana dieta odznaczą się na organizmie wewnątrz, ale także na zewnątrz. Fleksitarianizm stawia na aktywność fizyczną i życie towarzyskie i zbilansowany jadłospis, a to może iść w parze z odchudzaniem. Najważniejszym elementem diety fleksitariańskiej nie jest jednak zrzucenie kilku kilogramów, ale bycie zdrowym i to właśnie promuje ta dieta. 

Mimo iż dieta fleksitariańska to jeden z najbardziej zbilansowanych i racjonalnych sposobów odżywiania, który niesie za sobą wiele korzyści, można się zastanawiać czy posiada również jakieś wady. Pierwszym subiektywnym minusem tej diety może być ciężkie przystosowanie się do niej przez osoby mięsożerne. Osobom, które dorastały na diecie bogatej w produkty mięsne, początkowo może brakować niektórych potraw i mogą mieć one trudności z przyzwyczajeniem się do nowego jadłospisu. Należy jednak pamiętać, że w diecie semiwegetariańskiej spożywanie mięsa jest dozwolone w ograniczonych ilościach, dlatego z czasem nasz organizm przyzwyczai się do nowej diety. Dla niektórych wprowadzenie fleksitarianizmu wymaga dodatkowych wytycznych, dlatego istotna może być konsultacja z dietetykiem, który stworzy odpowiedni jadłospis i udzieli  pomocnych rad w stosowaniu nowej diety.

Udostępnij

O autorze

Jakub Mróz, 35-letni dziennikarz specjalizujący się w dziedzinie zdrowia i nowych technologii medycznych. Absolwent dziennikarstwa, Jakub posiada bogate doświadczenie w analizowaniu i przekazywaniu skomplikowanych tematów medycznych. Jego zainteresowania skupiają się na innowacjach w medycynie, w tym na rozwoju technologii cyfrowych i ich wpływie na opiekę zdrowotną. Znany z umiejętności klarownego wyjaśniania złożonych kwestii,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *