Dla fanów kawy i zdrowotnych nowinek kawa z grzybów może nie być nowością. Wielu uważa ten ekstrawagancki napój za superfood, a inni jeszcze o nim nie słyszeli. Kawa z grzybów to nic innego jak połączenie aromatycznych ziaren kawy z organicznym ekstraktem z grzybów, który poza ciekawym smakiem wykazuje również właściwości prozdrowotne.
Czym jest grzybowa kawa?
Kawa z grzybów jest mieszanką ekstraktu grzybowego i ziaren kawy, która zaskakuje smakiem i właściwościami. Połączenie tych składników tworzy tworzy ciemny napój o lekko orzechowym smaku. Do powstania tego rodzaju kawy potrzebne są oczywiście grzyby. Ale nie każdy gatunek może być wykorzystany w tym celu. Do grzybowej kawy używa się grzybów:
Chaga
Chaga, czyli błyskoporek podkorowy jest rodzajem grzyba, który znajdziemy na Syberii oraz w północnych Chinach. Stosuje się go przy leczenie chorób zakaźnych np. gruźlicy, a także chorób układu trawiennego, wątroby czy problemów jelitowych. Chaga przede wszystkim chroni i regeneruje wiele narządów, ma działanie przeciwbólowe, ale także wspomaga funkcje umysłowe.
Cordyceps
Cordyceps, inaczej maczużnik chiński to grzyb medyczny, który pasożytuje na larwach owadów, głównie ćmach występujących na Wyżynie Tybetańskiej. Ten rodzaj grzyba posiada witaminy z grupy A, B, C i E, a także związki mineralne, aminokwasy, polisacharydy i sterole. Cordyceps polecany jest sportowcom, ponieważ poprawia wydolność, może zmniejszać stres i ogólnie wzmacnia organizm. Rekomenduje się go również osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ reguluje on poziom glukozy we krwi, a także pozytywnie wpływ an układ sercowo-krążeniowy.
Lion’s Mane
Lion’s Mane, inaczej soplówka jeżowata lub lwia grzywa to rodzaj grzyba stosowanych w Chinach, Indiach i Japonii, który rośnie na starych pniach drzew liściastych. Zawarte w nich polisacharydy, hericenony i erinacyny mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe. Soplówka jeżowata zwiększa koncentrację, poprawia pamięć, ma działanie poprawiające nastrój i może łagodzić stany lękowe.
Reishi
Reishi to grzyby od dawna stosowane w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu, które uważane są za symbol zdrowia i długowieczności. Są bogate w witaminy i minerały m.in. witaminy z grupy B oraz cynk, german, magnez i mangan. Dzięki zawartości tych składników, grzyby reishi wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego, regulują poziom krwi, mogą być wykorzystywane w walce ze złym cholesterolem, łagodzą alergie i mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Oprócz tego, grzyby reishi stosowane są do zwalczania zmęczenia.
Oprócz ekstraktu grzybowego, kawa z grzybów składa się również z ziaren kawy. Jak wiemy, kawa dodaje energii, zmniejsza uczucie zmęczenia, poprawia koncentrację i dla wielu osób jest wyznacznikiem dobrego początku dnia.
Dlaczego warto pić grzybową kawę?
Grzyby medyczne stosowane są od tysięcy lat. Medycyna Dalekiego Wschodu bardzo je ceni i wykorzystuje na różnego rodzaju dolegliwości. Kawa z grzybów wykazuje następujące właściwości zdrowotne:
- wspiera układ odpornościowy
- wspiera walkę z rakiem – badania laboratoryjne i przedkliniczne mogą przynosić korzyści pacjentom chorującym na raka,
- reguluje poziom glukozy we krwi,
- chroni wątrobę,
- działa antyoksydacyjnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
- działa antyalergicznie – chroni organizm przez hamowanie działania komórek odpornościowych, które odpowiedzialne są za reakcje alergiczne na produkty niektóre spożywcze,
- zwalcza zmęczenie, dodaje energii,
- wspiera funkcjonowanie neuronów,
- poprawia koncentrację,
- wspiera wysiłek umysłowy,
- poprawia nastrój.
Kawa grzybowa nie jest jeszcze w pełni przebadanym produktem. Jej działanie i właściwości są obiecujące, ale żeby mieć pełen obraz tego, co kawa z grzybów może zdziałać dla naszego zdrowia, musimy jeszcze poczekać.
Jak przygotować kawę grzybową?
Kawa z grzybów może być przygotowana na kilka sposobów, w zależności od osobistych preferencji i posiadanych produktów. Pierwszym potrzebnym produktem jest grzybowy wyciąg. Ekstrakt z grzybów powstaje w wyniku ekstrakcji grzybów, odwodnienia ich i zmielenia na drobny proszek. Cały proces może zakończyć się w tym miejscu, a w rezultacie otrzymamy czysty, wolny od dodatków i wypełniaczy organiczny suplement grzybowy, który można dodawać do potraw i napojów. Drugą opcją jest dodanie do otrzymanego proszku grzybowego kawy zmielonej lub rozpuszczalnej. W ten sposób otrzymujemy gotowy produkt, który wymaga jedynie zaparzenia.
Tak więc, pierwszą metodą na przygotowanie grzybowej kawy jest użycie sproszkowanego grzybowego suplementu oraz shota espresso lub ulubionej kawy. Do kawy dodaje się miarkę ekstraktu grzybowego, a całość wystarczy zamieszać.
Druga metoda jest nieco prostsza, ponieważ wymaga gotowego proszku – połączenia ekstraktu grzybowego ze zmieloną lub rozpuszczalną kawą. Łyżeczkę proszku dodaje się do szklanki lub ulubionego kubka, a całość wystarczy zaparzyć w temperaturze przewidzianej przez producenta. Czasami kawę z grzybów znajdziemy również w formie saszetek lub torebek – a ich przygotowanie odbywa się tak samo.
Kawa z grzybów może stanowić zamiennik zwykłej kawy i można ją przygotować według własnego upodobania. Sprawdzi się jako latte, flat white, zwykła czarna kawa, czy mokka.
A dla osób, które czasami nie mają czasu pić kawy, ale są fanami jej smaku i chcą otrzymać dodatkowe wartości zdrowotne z grzybów, najlepiej sprawdzą się kapsułki z kawą grzybową.