Jagody goji to coś więcej niż tylko ciekawy w smaku i wyglądzie owoc. To bogate w witaminy, składniki mineralne przeciwutleniacze, które mogą uczynić wiele dobra dla organizmu człowieka. Ten azjatycki superfood ma długą historię stosowania w tradycyjnej medycynie chińskiej, a dzisiaj i my możemy podziwiać jego zdrowotne właściwości. 

  1. Jagody goji – co to?
  2. Jagody goji uprawa
  3. Jagody goji – wartości odżywcze
  4. Jakie właściwości mają jagody goji?
  5. Jagody goji – przeciwwskazania
  6. Jak jeść jagody goji?

Jagody goji – co to?

Jagody goji to owoce z krzewu goji zwanego kolcowojem chińskim lub pospolitym. Pochodzi on z obszarów Azji, głównie o klimacie umiarkowanym, podzwrotnikowym, szczególnie na terenach Chin i Mongolii. Goji znajdziemy także w Japonii, Korei, Tajlandii oraz na Tajwanie. Świeże owoce goji mają podłużny kształt i czerwono-pomarańczową barwę, a ich smak jest słodki, lekko cierpki. Ale w jaki sposób jagody goji stały się tak popularne? Swoja sławę jagody goji zawdzięczają składnikom odżywczym i niesamowitym właściwościom zdrowotnym. Goji uznawane są przez wielu za jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie, dlatego mają też tytuł superfood.

Jagody goji uprawa

Mimo, iż jagody goji wywodzą się z Azji, to ich uprawa może również odbywać się w innych częściach świata, nawet w Polsce. Krzew goji osiąga wysokość około 3 metrów, jego łodygi są pokryte cierniami i lekko zwisają. Kolcowój chiński kwitnie między sierpniem, a wrześniem, a owoców goji można oczekiwać w październiku. 

Jagody goji – wartości odżywcze

Wbrew swojemu małemu rozmiarowi, owoce goji posiadają mnóstwo cennych aminokwasów, pierwiastków, witamin, a ich skład jest idealny dla naszego zdrowia. Goji są bardzo odżywcze i zawierają około:

  • 68% węglowodanów,
  • 12% białka,
  • 10% błonnika,
  • 10% tłuszczu,
  • i 370 kcal w 100 gramach.

Oprócz dobrego składu, w małych bo jedynie 2 centymetrowych goji berries, znajdziemy witaminy z grupy B i witaminę C i E, takie składniki mineralne jak cynk, fosfor, miedź, wapń, selen, żelazo, aminokwasy, w tym prolina, a także karotenoidy, kwasy tłuszczowe i organiczne. Wszystkie te składniki odżywcze korzystnie wpływają na nasze zdrowie, a ich działanie jest bardzo wszechstronne.

Jakie właściwości mają jagody goji?

Owoce goji jako superfoods mają nie tylko dobre składniki odżywcze, ale także działania zdrowotne. Wśród najlepszych właściwości jagód goji wymienia się:

  • Poprawę wzroku – jagody goji dzięki wysokiej zawartości karotenoidów wspierają zdrowie oczu i chronią przed szkodliwymi skutkami promieniowania UV. Dodatkowo udowodniono, że goji zwiększają stężenie luteiny i zeaksantyny w siatkówce oka, czyli związków, które działają jako przeciwutleniacz i zabezpieczają oczy przed promieniowaniem słonecznym.
  • Regulację poziomu cukru we krwi – mimo iż badania nad jagodami goji w kontakcie z cukrzycą nie są jeszcze tak zaawansowane, to można twierdzić, że przyczyniają się one do spadku poziomu cukru we krwi dzięki zawartości kompleksu polisacharydowego.
  • Wspieranie odporności – kompleks polisacharydowy zawarty w jagodach goji odpowiada również za stymulowanie układu odpornościowego, dzięki czemu szczególnie osoby starsze mogą być mniej podatne na wszelkie infekcje. 
  • Regulację cholesterolu – jako źródło dużej ilości błonnika, jagody goji zmniejszają poziom złego cholesterolu i zwiększają poziom HDL, czyli tzw. dobrego cholesterolu. 
  • Działanie antyoksydacyjne – jagody goji chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, mogą pomagać w budowie i regeneracji komórek i spowalniać proces starzenia się.
  • Wspomaganie trawienia – jagody goji również na skutek obecnego błonnika wspierają wszystkie procesy metaboliczne i mogą przyspieszać trawienie. 
  • Pomoc przy odchudzaniu – jagody goji mogą być stosowane przy odchudzaniu jako zdrowa przekąska, ponieważ zawierają duże ilości błonnika, mają dobry skład i nie wiążą się z nagłym wzrostem cukru, tak jak dzieje się to w przypadku wielu innych owoców. 

Jagody goji – przeciwwskazania

Jagody goji i ich wpływ na niektóre leki nie został jeszcze dostatecznie przebadany. Istnieją jednak pewne przesłanki, które pozwalają twierdzić, że może wchodzić w interakcje z pewnymi farmaceutykami. Przeciwwskazaniami do spożywania jagód goji jest przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych, leków na nadciśnienie i cukrzycę. Owoce goji powinny również omijać kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Optymalną dzienną dawką jest od 5 do 15 gramów suszonych jagód goji. Warto zaznaczyć, że spożycie świeżych owoców może prowadzić do zatrucia, jednak w Polsce dostaniemy wyłącznie goji w formie suszonych owoców. 

Jak jeść jagody goji?

Często możemy się spotkać z pytaniem jak jeść jagody goji. Owoce goji nie są nam jeszcze tak dobrze znane, dlatego przed ich zjedzeniem warto dowiedzieć się więcej na ich temat. Jagody goji dostaniemy w formie całych suszonych owoców, w proszku, a także pod postacią tabletek i kapsułek jako suplementy diety. Proszek z owoców goji możemy dodawać do koktajli, owsianek, jogurtów, omletów, czy ciast, jako dodatek smakowy i duża dawka witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Suszone jagody goji można spożywać same jako przekąska, jako dodatek do różnych dań, zarówno na słono i słodko. Ciekawym pomysłem jest picie naparu z owoców goji, który może posmakować wielu osobom. 

Udostępnij

O autorze

Jakub Mróz, 35-letni dziennikarz specjalizujący się w dziedzinie zdrowia i nowych technologii medycznych. Absolwent dziennikarstwa, Jakub posiada bogate doświadczenie w analizowaniu i przekazywaniu skomplikowanych tematów medycznych. Jego zainteresowania skupiają się na innowacjach w medycynie, w tym na rozwoju technologii cyfrowych i ich wpływie na opiekę zdrowotną. Znany z umiejętności klarownego wyjaśniania złożonych kwestii,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *