Superfoods zyskały popularność dzięki swoim niesamowitym właściwościom. Są to rośliny, które wspierają naszą dietę i wspomagają funkcjonowanie całego organizmu człowieka. Z tego powodu warto je stosować i poznać ich właściwości. Dowiedz się, jakie superfoods zasługują na twoją uwagę, i które superfood warto stosować na co dzień.
Superfood – co to?
Superfood to bardzo szeroki termin, który nie ma jasnej definicji, ale może być używany do opisywania grupy produktów spożywczych. Superfood to określenie żywności organicznej, która wykazuje niezwykłe właściwości i ma prozdrowotne działanie. Są to produkty nieprzetworzone, o naturalnym pochodzeniu i takie, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Superfoods powinny być wprowadzone do diety każdego z nas, ponieważ posiadają różnorodne witaminy, minerały, dobre składniki odżywcze, aminokwasy i przeciwciała. Poza tym, wspierają nasze zdrowie i mogą przeciwdziałać wielu chorobom. Superfoods to produkty łatwo przyswajalne, które można stosować jako dodatek do innych dań lub jako suplement diety.
Termin superfood jako pierwszy zaproponował Aaron Moss w czasopiśmie “Nature Nutrition” ponad 20 lat temu. Obecnie jest stosowane jako pojęcie marketingowe, które ma zachęcić do kupowania produktów określanych tym mianem. Pojęcie super żywności okazało się bardzo atrakcyjne dla klientów, dlatego coraz częściej stosuje się je do promowania diet lub konkretnych produktów. Nie oznacza to jednak, że superfood to tylko chwyt marketingowy. Stosowanie zróżnicowanego i bogatego w zbilansowane posiłki jadłospisu wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie, dlatego nie warto odrzucać pomysłu o super żywności, a lepiej bliżej się mu przyjrzeć.
Gdzie kupić superfoods?
Superfoods to produkty, które przeważnie znajdziemy na naszych półkach sklepowych. Często nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale niektóre z superfoods to produkty, które spożywamy na co dzień. Część s super żywności znajdziemy wśród owoców i warzyw, inne na dziale z nasionami, czy zbożami. Największą szansę na zdobycie superfoods dają nam alejki z żywnością bio, ale jeśli tam ich nie zlokalizujemy, warto odwiedzić sklep z żywnością organiczną lub poszukać konkretnego produktu w Internecie – tam na pewno będzie.
Superfood lista
Już wiemy, czym są superfoods i gdzie można je znaleźć. Teraz przyszedł czas na poznanie konkretnych produktów, które mają niezwykłe właściwości i korzystne działanie dla organizmu człowieka.
Camu camu – superfood z tropików
Camu camu to rodzaj jagody z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej, a dokładniej z bagnistych terenów dorzecza Amazonki. Camu camu jest niewielkim drzewem, osiąga od 1 do 3 metrów wysokości, a jego owoce, okrągłe ciemnoczerwone i purpurowo czarne jagody o żółtawym miąższu mają niesamowite właściwości. Camu camu w swojej naturalnej formie są bardzo kwaśne, dlatego, przed spożyciem, wymagają odpowiedniej obróbki.
Camu camu to przede wszystkim źródło witaminy C, która wspomaga odporność, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi i cholesterolu, działa przeciwstarzeniowo i przyspiesza gojenie się ran. Zgodnie z badaniami, ten rodzaj jagody posiada najwięcej witaminy C, spośród wszystkich roślin na świecie. Ale oprócz kwasu askorbinowego, w camu camu znajdziemy również karotenoidy, które mają właściwości antyoksydacyjne, wpływają na korzystny wygląd naszej skóry i wspierają zdrowie oczu.
W Polsce camu camu dostępne jest pod postacią sproszkowanego ekstraktu, tabletek i soku. Jego cena to od 20 do nawet 100 złotych.
Ziarna kakaowca – przysmak Majów i Azteków
Kakaowiec właściwi (Theobroma), z którego pozyskiwane są ziarna rośnie w ponad 50 krajach na świecie. Jego największe plantacje znajdziemy w Brazylii, Kolumbii, Peru, Ghanie, Indonezji i Wybrzeżu Kości Słoniowej. Kakaowiec może osiągnąć nawet 15 metrów, a jego owalne owoce pokryte są grubą łupiną, która skrywa od 20 do 60 kulistych ziaren kakaowca.
Ziarna kakaowca to przede wszystkim źródło wielu minerałów. Znajdziemy w nich: żelazo, magnez, fosfor, potas, miedź, cynk i mangan. Żelazo pomaga w dostarczaniu tlenu do narządów i mięśni człowieka. Magnez zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i poprawia pracę szarych komórek, a także wzmacnia układ odpornościowy. Fosfor uczestniczy w produkcji energii, a także wpływa na rozwój i funkcjonowanie naszych kości, mięśni i układu nerwowego. Rolą potasu jest regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej oraz prawidłowe spalanie węglowodanów i białek. Miedź pomaga utrzymać zdrowie kości, naczyń krwionośnych i układu nerwowego. Cynk jest bardzo ważny dla włosów, skóry i paznokci, a mangan działa na nasze kości i m.in. reguluje metabolizm kostny, a także wspiera rozwój i gojenie kości. Dzięki tym minerałom, ziarna kakaowca wykazują takie właściwości jak: działanie przeciwzapalne, wzmacnianie odporności, wspieranie pracy serca, dawanie energii.
Ziarna kakaowca można jeść w postaci surowej, jednak są dosyć gorzkie, co może niektórym przeszkadzać. Sprawdzą się również jako dodatek do jogurtu, owsianki, koktajlu, składnik słodkich wypieków, sosów, czy nawet marynata do mięsa. Ten superfood dostępny jest zarówno stacjonarnie, jak i przez Internet, a jego cena to około 30 zł za 200 g.
Korzeń maca – peruwiański żeń-szeń
Maca to dwuletnia roślina, która występuje głównie na wysokich terenach Andów Środkowych w Peru, dlatego często nazywana jest również andyjskim lub peruwiańskim żeń-szeniem. Roślina ta jest stosowana w medycynie naturalnej od kilku tysięcy lat, a obecnie jej prozdrowotne właściwości wykorzystuje się pod postacią suplementów diety.
Macy przypisuje się szereg zdrowotnych właściwości, dlatego może być wykorzystywana przez różne osoby na różne sposoby. Maca sprawdzi się gdy liczymy na efektywną pracę umysłową i fizyczną. Posiada właściwości adaptogenne, dlatego zmniejsza skutki stresu, dodaje energii i zwiększa wytrzymałość. Stosowana jest jako afrodyzjak, który dodatkowo wspomaga funkcje rozrodcze, zarówno u kobiet, jak i mężczyzn. Maca działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie, dlatego stosowana jest w profilaktyce wielu chorób. Ponadto, ten superfood poprawia naszą koncentrację i wspomaga cały układ nerwowy.
Maca dostępna jest głównie w formie proszku, tabletek i kapsułek. Jej dawkowanie nie jest ściśle określone i często zależy od każdego indywidualnie, a także od formy, w jakiej ją przyjmujemy. Maca może być dobrym uzupełnieniem naszej diety, a w postaci sproszkowanej można ją także dodawać do jogurtów, koktajli, wody, czy soku. Korzeń macy kupimy w sklepach ze zdrową żywnością, a także przez Internet. Cena macy to około 20 złotych za 250 gramów.
Lucuma – złoto Inków
Lucuma to roślina z Ameryki Południowej, głównie z terenów północnego Chile, Kolumbii i Ekwadoru. Jej owoce mają jajowaty lub kulisty kształt i są zielone z żółtym włóknistym miąższem i pestką.
Lucuma ma bardzo ciekawy smak podobny do syropu klonowego lub batatów, dlatego może być stosowana jako naturalny słodzik i sprawdzi się także dla cukrzyków. Lucuma jest dobrym źródłem węglowodanów i błonnika, ale jest również bogata w przeciwutleniacze, szczególnie karotenoidy i flawonoidy. Te antyoksydanty wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, a także wspomagają nasz wzrok i skórę. Ten superfood jest także bogaty w witaminy, głównie witaminy z grupy B oraz witaminę C. Z tego powodu wspiera układ odpornościowy, wpływa na poziom energii, wspomaga przemianę materii i sprawność myślenia.
W Polsce lucumę dostaniemy w postaci proszku. Można ją kulinarnie wykorzystać jako posypka do soków, koktajli, jogurtów, musli, owsianek, czy słodkich wypieków. Lucumę stosuje się także jako zamiennik cukru np. dodatek do naleśników lub lodów. Lucumę znajdziesz w supermarkecie, sklepie ze zdrową żywnością i sklepie internetowym. Jej koszt to około 20 złotych za 200 gramów.
Moringa – superfood na wsparcie całego organizmu
Moringa to bardzo ciekawa roślina, która zachwyca swoimi zdrowotnymi właściwościami. Rośnie na terenach Indii i Pakistanu i osiąga nawet 10 metrów wysokości. W celach zdrowotnych, kosmetycznych lub kulinarnych wykorzystywane są jej wszystkie części, dlatego nosi miano drzewa długiego życia.
Moringa wspiera funkcjonowanie całego organizmu, dlatego może być wykorzystywana, aby poprawić kondycję naszej skóry, ponieważ zawiera witaminy A i E, które wpływają na piękny i młody wygląd skóry. Dzięki zawartości wapnia i manganu wspomaga cały układ kostny, a zawarte w niej żelazo pomaga zwalczyć uczucie zmęczenia. Oprócz tego, moringa działa przeciwbakteryjnie i antyzapalnie, wspiera układ odpornościowy, a dzięki obecności przeciwutleniaczy, zwalcza wolne rodniki.
Moringę można stosować pod różną postacią. Dostępna jest w formie proszku, kapsułek, a także kosmetyków np. nawilżającego olejku, czy żelu pod prysznic. W kuchni sprawdzą się liście moringi, szczególnie jako składnik sałatek czy zup. Moringę w wersji proszku można dodać do jogurtu lub koktajlu, a moringa w kapsułkach będzie idealnym suplementem diety. Moringę dostaniemy głównie przez Internet, ale znaleźć ją można również w niektórych sklepach. Za 150 gramów moringi w wersji sproszkowanej zapłacimy 15 złotych.