Zastosowanie pyłku pszczelego w lecznictwie może dziwić, jednak jego zdrowotne właściwości mówią same za siebie. Ten produkt to prawdziwe złoto i tak jak inne wyroby pszczelarskie, powinien być często wykorzystywany w naszej diecie. Dowiedz się, jakie właściwości ma, pyłek pszczeli, jak go stosować i na co może pomóc.

  1. Pyłek pszczeli – co to?
  2. Jakie właściwości ma, pyłek pszczeli?
  3. Pyłek pszczeli wskazania i przeciwwskazania
  4. Pyłek pszczeli – jak stosować?
  5. Pyłek pszczeli odchudzanie
  6. Pyłek pszczeli – ceny

Pyłek pszczeli – co to?

Pyłek pszczeli nazywany również pyłkiem kwiatowym to męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. To właśnie pyłek kwiatowy i nektar zbierają pszczoły, kiedy zapylają kwiaty. Pyłek kwiatowy i nektar przenoszone są do ula i magazynowane w plastrach. Pszczoły korzystają z pyłku do zaspokajania swoich potrzeb pokarmowych i jako zapas na wypadek jego niedostatku. 

Jakie właściwości ma, pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli dzięki swoim niesamowitym właściwościom zdrowotnym, pnie się coraz wyżej na liście popularnych superfoods. Pyłek kwiatowy jest bogaty w różne rodzaje witamin, głównie witaminy z grupy A, B i E czy witaminę PP. Oprócz tego zawiera dobrą dawkę białka, błonnik, wolne aminokwasy, składniki mineralne takie jak magnez, potas, żelazo, cynk, i węglowodany w tym fruktozę, maltozę i glukozę.

Dzięki zawartości w różnorodne składniki odżywcze pyłek kwiatowy jest bogaty w dobroczynne właściwości. Pyłek pszczeli działa korzystnie na wątrobę. Zawarte w nim aminokwasy działają przeciwzapalnie, pomagają w leczeniu ran i chronią wątrobę. Pyłku kwiatowego można także używać do budowania odporności i ogólnego wzmocnienia organizmu. Przyda się on także u osób z anemią, ponieważ zawiera łatwo przyswajalne żelazo, które podnosi poziom hemoglobiny we krwi i wspiera układ krwionośny. Stosowanie pyłku pszczelego jest zalecana przy braku apetytu, szczególnie u dzieci oraz do wyrównania wielkości i stanu flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym, która odpowiada za wiele procesów w naszym organizmie. Dzięki wysokiej zawartości błonnika może być wykorzystywany przy chorobach żołądka i dwunastnicy, a także zaparciach, czy niektórych biegunkach. Produkt ten może być również wykorzystywany przez cukrzyków, dlatego, że pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Pyłek stosuje się także od leczenia schorzeń prostaty, a u pań może pomóc w dojrzewaniu komórek jajowych. Wykazano również, że pyłek pszczeli poprawia samopoczucie, będzie więc skutecznym środkiem przy niektórych stanach nerwowych, a także przy zmniejszaniu objawów głodu alkoholowego

Pyłek pszczeli wskazania i przeciwwskazania

Pyłek pszczeli jest wskazany dla wszystkich. Ze względu na jego zdrowotne właściwości, może być uzupełnieniem każdej diety oraz ciekawym i korzystnym dla dobrego samopoczucia dodatkiem.

Pyłek pszczeli jest produktem naturalnym, dlatego nie ma konkretnych przeciwwskazań do jego stosowania. Oczywiście osoby uczulone na pyłki roślinne i produkty pszczelarskie nie powinny go stosować, bo może się to wiązać z reakcją alergiczną.

Pyłek pszczeli – jak stosować?

Pyłek pszczeli jest bardzo wszechstronnym produktem, dlatego można go stosować na wiele sposobów. Najpopularniejsze jest zmieszanie go z wodą. Pyłek pszczeli należy wsypać do szklanki, najlepiej około łyżki i zalać go gorącą lub ciepłą, nie wrzącą, wodą. Taką miksturę można zostawić na kilka godzin, a po tym czasie cieszyć się smacznym i zdrowym napojem. Pyłek pszczeli można, również komponować z miodem i dodać do soków, czy koktajli. Pyłek kwiatowy dodaje się także do mleka, jogurtów, ale sprawdzi się również w sałatkach i na kanapkach. 

Co ciekawe, pyłek kwiatowy nie jest przeznaczony jedynie do stosowania wewnętrznego, ale można go również używać na skórę i włosy. W takim celu najlepiej sprawdzą się maseczki, które wygładzają i odżywiają naszą cerę, a także regenerują i odżywiają włosy i skórę głowy. 

Dawkowanie pyłku pszczelego zależy od wieku. W przypadku małych dzieci zaleca się około 10 gramów pyłku pszczelego, a dla osób dorosłych ta dawka wzrasta do około 20 gramów. 

Czy pyłek pszczeli może się przeterminować? Tak, produkt w swojej naturalnej formie ma zazwyczaj roczny termin przydatności do spożycia. Po zmieszaniu pyłku pszczelego z wodą, miodem lub innymi składnikami powinno się go spożyć przez 14 dni. Mieszanki z pyłkiem pszczelim najlepiej robić na bieżąco i po spożyciu jednej partii, przygotowywać kolejną. 

Przechowując pyłek pszczeli, należy pamiętać, żeby nie stał się wilgotny, bo może wtedy powstać niebezpieczna dla zdrowia pleść. Najlepiej przechowywać go w suchym miejscu pod przykryciem i z daleka od słońca. 

Pyłek pszczeli odchudzanie

Pyłek pszczeli jest produktem niskokalorycznym, o stosunkowo dużej zawartości białka, dlatego sprawdzi się dla osób dbających o figurę, a nawet dla tych, chcących przybrać masy mięśniowej. Dodatkowo w pyłku pszczelim znajdziemy błonnik odpowiedzialny za szybką przemianę materii, co znajdzie zastosowanie u osób chcących schudnąć. 

Pyłek pszczeli – ceny

Pyłek pszczeli jest produktem dosyć łatwo dostępnym. Znajdziemy go głównie przez Internet, ale także na półkach sklepowych zarówno w sklepach ze zdrową żywnością, jak i w niektórych supermarketach. Cena pyłku kwiatowego to około 50 złotych za kilogram. Dostaniemy go również w mniejszych opakowaniach np. za 30 zł za 225 gramów, co jest dobrą ilością na początek.

Udostępnij

O autorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *