Acerola może się wydawać tajemniczym owocem. Wiśnia z Barbadosu nie była nigdy tak popularna w Polsce, ale jej niesamowite właściwości zdrowotne i wartości odżywcze zasługują na rozgłos. Acerola jako bogate źródło witaminy C, może być idealnym uzupełnieniem diety i środkiem przeciw starzeniu się skóry. Ale to nie wszystko. Acerolę znajdziemy również pod postacią soków, dżemów i konfitur, dlatego każdy z nas może się przekonać o jej pozytywnym działaniu.

  1. Acerola – co to?
  2. Acerola – wartości odżywcze
  3. Jakie właściwości ma acerola?
  4. Acerola – dla kogo?
  5. Acerola – przeciwwskazania 
  6. Jak stosować acerolę?

Acerola – co to?

Acerola zwana również wiśnią z Barbadosu, wiśnią zachodnioindyjską i dziką krepą to tropikalny krzew owocowy lub małe drzewo, które pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Znajdziemy ją głównie w Brazylii, Paragwaju, Puerto Rico, Haiti i na Dominikanie, ale acerola uprawiana jest także w Teksasie i Indiach. Jadalne owoce aceroli są małe, czerwono-pomarańczowe i mają kwaśny smak.

O aceroli zrobiło się głośno ze względu na wysoką zawartości witaminy C. Ale jej skład jest znacznie bardziej rozbudowany, dlatego często stosowana jest prozdrowotnie.

Acerola – wartości odżywcze

Acerola jest bogatym w różnorodne składniki odżywcze owocem. 100 gramów wiśni z Barbadosu dostarcza około 32 kcal, 0,4 g białka, 0,3 g tłuszczu, 7,7 g węglowodanów i 1,1 g błonnika. Ale to nie wszystko. Acerola posiada aż 1677,6 mg witaminy C. Jest to ponad 33 razy więcej niż cytryna i ponad 9 razy więcej niż czarna porzeczka. W aceroli znajdziemy również 0,40 mg niacyny, czyli witaminy B3, która bierze udział w przemianach metabolicznych, uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, obniża poziom złego cholesterolu, hamuje toksyczne działanie leków i skutecznie wpływa na stan naszej skóry. Ryboflawina, czyli witamina B2 jest także obecna w aceroli – około 0,06 mg. Ma ona za zadanie wspierać układ odpornościowy, działać na nerwy, pomagać z problemami ze snem i utrzymywać prawidłowy metabolizm. W skład aceroli wchodzi także tiamina, czyli witamina B1, która wspiera układ immunologiczny, ma działania antyoksydacyjne i wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Ponadto, acerola zawiera duże ilości polifenoli i karotenoidów, czyli organicznych związków chemicznych, które mają silne działanie antyoksydacyjne i mogą uchronić nas przed wieloma chorobami.  

Jakie właściwości ma acerola?

Bogaty skład aceroli manifestuje się w jej wielu właściwościach prozdrowotnych. Acerola to przede wszystkim silny przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki powodujące wiele ciężkich chorób np. miażdżycę, raka oraz wpływają na starzenie się. Działanie antyoksydacyjne poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Bogata w witaminę C acerola wspiera układ odpornościowy i pomaga zapobiegać przeziębieniom, działa przeciwzapalnie, wpływa na utrzymanie dobrego nastroju i stanu skóry, np. przyspiesza gojenie ran i ujędrnia skórę. Witamina C może być stosowana u osób z anemią, ponieważ zwiększa wchłaniania żelaza. Wykazano, że acerola może pomagać obniżać cukier – co będzie miało duże znaczenie dla pacjentów z cukrzycą typu 2.

Acerola – dla kogo?

Ze względu na swój skład i właściwości acerola może być stosowana przez wszystkich. Jednak istnieją pewne grupy ludzi, które szczególnie skorzystają na jej stosowaniu oraz ci, którzy niekoniecznie powinni zażywać suplementy z acerolą.

Acerola będzie dobrym suplementem dla osób z niedoborem witaminy C, ponieważ jest bezpiecznym preparatem, który pozwoli uzupełnić dietę o ten składnik. Tabletki do ssania z acerolą stosowane są na ból gardła, a kapsułki czy proszek z aceroli wykorzystuje się przy przeziębieniach. Dobrym preparatem jest acerola dla dzieci, jest ona bezpieczna dla najmłodszych i może być przez nich stosowana w odpowiednich dawkach. 

Acerola – przeciwwskazania 

WItamina C zawarta w aceroli może powodować niepożądane działanie u pacjentów z chorobami nerek i wątroby i pogarszać stan schorzeń. Co ciekawe, na acerolę powinny uważać osoby posiadające alergię na lateks. Produkty zawierające miąższ aceroli np. dżemy i konfitury mogą spowodować reakcję alergiczną, ponieważ to z krzewu aceroli z dodatkiem substancji chemicznych powstaje właśnie lateks. 

Jak stosować acerolę?

W Polsce nie dostaniemy aceroli w formie świeżych owoców. Wiśnia z Barbadosu jest bardzo podatna na fermentację, więc długi okres od zbioru do dotarcia do konsumenta zniszczyłby cały owoc. Ale nie ma się co martwić, acerolę znajdziemy w aptece. Dostępna jest w formie soku, tabletek, kapsułek, proszku i pastylek do ssania – dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. 

Acerola w tabletkach, kapsułkach i pastylkach będzie będzie idealnym sposobem na uzupełnienie niedoboru witaminy C w szybki sposób i wzmocnienie odporności. A sok z aceroli można stosować samodzielnie lub po rozcieńczeniu z wodą czy sokiem w dowolnych proporcjach. Sok z aceroli pomaga na wiele sposobów – może być suplementem diety, budulcem odporności i sposobem na obniżenie cholesterolu. Acerola w proszku do świetny dodatek do koktajlu, jogurtu, musli czy wody i sprawdzi się dla każdego. W aptekach i sklepach z produktami ekologicznymi znajdziemy również susz z aceroli, który może być ciekawym uzupełnieniem posiłków.  

Dla fanów pielęgnacji skóry też mamy dobrą wiadomość. Acerola jest składnikiem wielu kremów, balsamów i maseczek, ponieważ ma działanie antyoksydacyjne, hamuje proces starzenia, a witamina C, którą można znaleźć w aceroli poprawia jędrność i wygląd skóry i jest stosowana do przy problemach cery naczyniowej.

Warto pamiętać, aby zawsze stosować rekomendowaną dawkę każdego suplementu diety. Preparaty z acerolą zawierają dużą ilość witaminy C, a nadmiar tak samo jak niedobór którejś z witamin może mieć bardzo niekorzystne skutki. Dlatego warto skonsultować się z lekarzem, który na podstawie badań pacjenta poda odpowiednie i bezpieczne dawkowanie suplementów. 

Udostępnij

O autorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.