Nasiona konopi powinny być szerzej znane. W Azji Środkowej ich prozdrowotne właściwości zauważono już wiele lat temu, a w Polsce dopiero od niedawna można znaleźć ten produkt na półkach sklepowych. Nasiona konopi wspomagają nasz układ odpornościowy, mogą pomagać przy zwalczaniu chorób serca, a ich skład jest bardzo dobry dla zdrowia. Dowiedz się jakie składniki odżywcze mają nasiona konopi i jakie właściwości prozdrowotne posiadają.
- Nasiona konopi – co to?
- Jakie składniki odżywcze mają nasiona konopi?
- Nasiona konopi – właściwości i zastosowanie
- Jak spożywać nasiona konopi?
Nasiona konopi – co to?
Nasiona konopii, które pochodzą z konopi siewnej znane są już od ponad 3000 lat. Konopia siewna wywodzi się z Azji Środkowej, gdzie od lat wykorzystywane są jej właściwości. Nie jest to więc nowy trend, ale w świecie zachodnim, nasiona konopi z czasem zyskały miano “superfood”.
Co to konopia? Konopia siewna jest rośliną, która osiąga około 1,5 m wysokości, ich liście są dłoniasto-sieczne i szorstko owłosione z obu stron. Kwiaty konopi siewnej zebrane są w wierzchotki na górnej części łodygi, ich owoce są kuliste i stosowane jako karma dla ptaków, a nasiona są źródłem pełnowartościowych składników.
Jakie składniki odżywcze mają nasiona konopi?
Nasiona konopi są przede wszystkim bogate w białka, tak potrzebnego w naszej diecie składnika, który dobrze sprawdzi się również u wegan i wegetarian. Łuskane nasiona konopi dostarczają również nienasyconych tłuszczów omega-3,6,9, które posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Ponadto, w składzie nasion konopi znajdziemy także błonnik oraz szereg witamin i minerałów np. witaminę E, magnez, cynk, fosfor i żelazo. W 100 gramach nasion konopi znajdziemy 553 kcal, 31,6 g białka, 48,8 g tłuszczu oraz 8,7 g węglowodanów. Właśnie dzięki tym i innym składnikom odżywczym konopie są tak korzystne dla naszego zdrowia.
Nasiona konopi – właściwości i zastosowanie
Już wiemy, że nasiona konopi są bogate w dobre dla naszego zdrowia składniki odżywcze, ale jakie mają właściwości? Przede wszystkim, dzięki zawartości nienasyconych tłuszczów omega 3,6 i 9 działają przeciwzapalnie, mogą zmniejszyć ryzyko zawału serca, obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Dodatkowo kwasy te wspomagają pracę mózgu, a także poprawiają jakość skóry. Białko pochodzące z nasion konopi jest łatwo przyswajalne i jest to tzw. białko kompletne, dlatego wzmacnia nasz układ odpornościowy i chroni przed infekcjami. Obecność błonnika jest niezbędna dla pracy naszego układu trawiennego, a ponadto zapewnia sytość i może być dobrą i zdrową przekąską. Łuskane nasiona konopi zawierają witaminę E, która działa jako silny antyoksydant i chroni przed uszkodzeniem komórek przez wolne rodniki. Witamina E obniża także poziom złego cholesterolu i może zapobiegać powstawaniu blaszki miażdżycowej. Obecny w nasionach konopi magnez zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca, nadciśnienia tętniczego, a także cukrzycy, depresji, a dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy. Cynk również przyczynia się do regulacji ciśnienia krwi i może być wykorzystywany w walce z żylakami. Fosfor wpływa w naszym organizmie na układ kostny i mięśniowy, jest pierwiastkiem budulcowym i uczestniczy w mineralizacji kości i zębów. Natomiast obecne w łuskanych nasionach konopi żelazo ma działanie przeciwutleniające i wspiera nasz układ odpornościowy i nerwowy.
Jak spożywać nasiona konopi?
Spożywanie nasion konopi jest bardzo proste i nie wymaga specjalnego przygotowania lub obróbki termicznej. Łuskane nasiona konopi wystarczy dodać do jogurtu, owsianki, sałatki, kanapek, czy innych dań, lub spożywać samodzielnie jako przekąska. Ze względu na swój neutralny, lekko orzechowy, smak, nasiona konopi będą dobrze smakować zarówno w słodkich, jak i słonych potrawach i wypiekach. Popularny jest również olej z nasion konopi, który posiada podobne właściwości prozdrowotne, a jego wykorzystanie w diecie jest jeszcze prostsze.