Co to jest kombucha? Najprościej mówiąc kombucha to sfermentowana herbata, która wykazuje wiele właściwości pozytywnie oddziałujący na organizm człowieka, dlatego w ciągu kilku ostatnich lat stała się tak popularna. Jest to napój, który pije się nie tylko dla zdrowia, ale również smaku – jest lekko kwaśny i musujący. Ale czy jest na sto procent zdrowy? Czy picie kombuchy wiąże się ze szkodliwymi skutkami? Czy może kombucha to nowy superfood, który pełni również funkcję napoju probiotycznego? 

  1. Kombucha – co to?
  2. Jakie właściwości ma kombucha?
  3. Kombucha – jak zrobić?
  4. Kombucha – ile pić dziennie?
  5. Kombucha – przeciwwskazania

Kombucha – co to?

Kombucha to fermentowany napój herbaciany o lekko kwaśnym smaku. Jest on bardzo orzeźwiający, nieco słodki i uważa się, że posiada wiele właściwości leczniczych. Ale jak powstaje kombucha? Kombuchę uzyskuje się w wyniku fermentacji słodkiej herbaty przez grzyb kombucha czy grzyb herbaciany, lub tzw. grzybek, który należy do grupy SCOBY, czyli symbiotycznych kultur bakterii i drożdży. Cały proces trwa około 2 tygodnie, a w jego wyniku uzyskujemy musujący napój. 

Jakie właściwości ma kombucha?

Kombucha składa się z: herbaty, cukru i grzybka, a w czasie fermentacji staje się mieszanką naturalnych probiotyków, czyli bakterii i drożdzy, kwasów organicznych, witamin z grupy B i C, aminokwasów, etanolu, dwutlenku węgla i innych korzystnych dla zdrowia substancji. 

Kombucha nie jest jeszcze na tyle przebadana, aby jasno wykazać jej wszystkie właściwości, jednak udało się potwierdzić kilka z nich. Kombucha ma działanie:

  • przeciwbakteryjne – kombucha ma niskie pH, czyli odczyn kwasowy i zabija wiele bakterii np. laseczkę woskową i salmonellę, odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe, gronkowca złocistego, który doprowadza do wymiotów, biegunki, spadku ciśnienia, a nawet śmierci.
  • probiotyczne – kombucha może przyspieszać metabolizm, obniżać zły cholesterol i chronić nasz układ pokarmowy,
  • antyoksydacyjne – zawartość witamin C bierze udział w obronie organizmu przed bakteriami wirusami i hamuje namnażanie się wolnych rodników.
  • odtruwające – zawartość kwasu glukuronowego niszczy toksyny i wydala je z organizmu.

Kombucha – jak zrobić?

Przepis na kombuchę jest prosty i każdy może go wykonać samodzielnie w domu. Będziemy do tego potrzebować kilku składników:

  • ulubiona herbata np. czarna, zielona,
  • biały cukier,
  • woda
  • grzybek (SCOBY), który można kupić przez Internet,
  • oraz wywar z poprzedniej fermentacji, a gdy robimy kombuchę po raz pierwszy, możemy wykorzystać ocet winny.

W szklanym lub ceramicznym naczyniu zaparzamy herbatę, słodzimy ją i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dodajemy płyn z fermentacji lub ocet i ocet. Następnie dodajemy grzyb kombucha jaśniejszą stroną do góry, najlepiej umieścić go pośrodku naczynia, tak, aby nie dotykał spodu. Naczynie zakrywamy gazą lub oddychającym materiałem i odstawiamy w suche, ciepłe i zacienione miejsce. Czekamy około 3-8 dni. Po tym czasie możemy przelać napój przez sitko do butelek, schłodzić i cieszyć się samodzielnie przygotowaną kombuchą. 

Kombucha – ile pić dziennie?

Kombuchę można pić w określonych dawkach. Zaleca się wypijać nie więcej niż 450 ml herbaty dziennie, najlepiej robić to w dawkach 150 ml trzy razy dziennie. Jednak jeśli dopiero zaczynamy swoją przygodę z kombuchą i nie wiemy jak smakuje i jak może na nas oddziaływać, możemy początkowo pić mniejsze porcje. Stwierdzimy, czy smak sfermentowanej herbaty nam odpowiada i czy pojawiają się jakieś negatywne symptomy. 

Kombucha – przeciwwskazania

Herbata kombucha, mimo iż uznawana jest za zdrowy napój, to nie została jeszcze dostatecznie przebadana. Wykonane badania nie potwierdziły, ani nie zaprzeczyły, tego, czy kombucha może negatywnie wpływać na zdrowie, jaka jej dawka jest odpowiednia i czy istnieje wiele przypadków niepożądanych skutków picia tej sfermentowanej herbaty. Jednak, na przestrzeni lat udało się zidentyfikować dwa przypadki, w których spożycie zbyt dużej ilości kombuchy było negatywne w skutkach:

  • W 1995 dwie kobiety z Iowa musiały być hospitalizowane, po tym jak jedna z nich została znaleziona nieprzytomna, ale nie skarżyła się na żadne dolegliwości medyczne. Analiza krwi pacjentki wskazała kwasicę metaboliczną i podwyższony poziom kwasu mlekowego. Kobieta trzeciego dnia pobytu w szpitalu doznała zatrzymania akcji serca i zmarła. Kilka dni później, do tego samego szpitala przywieziono pacjentkę, mającą problemy z dusznością. Kobieta była w stanie niewydolności oddechowej, a badanie potwierdziło obrzęk płuc. Po analizie próbki krwi, u pacjentki również zdiagnozowano ciężką kwasicę metaboliczną i podwyższony poziom kwasu mlekowego. Pacjentka ta, również doznała zatrzymania akcji serca, ale po resuscytacji, udało się ją uratować. Ustalono, że obie kobiety w ciągu ostatnich dwóch miesięcy, codziennie piły kombuchę, która pochodziła z grzybów z tego samego źródła. W mieście, z którego pochodziły obie kobiety więcej mieszkańców używało tych samych grzybów, ale nie zidentyfikowano innych przypadków choroby związanej z herbatą.
  • W 2009 roku młody mężczyzna, u którego zdiagnozowano HIV, zgłosił się do szpitala z dusznościami i wysoką gorączką. Był zdezorientowany, niespokojny i wymagał intubacji. U mężczyzny, który 12 godzin wcześniej wypił kombuchę zdiagnozowano mleczanową.

Udostępnij

O autorze

Jakub Mróz, 35-letni dziennikarz specjalizujący się w dziedzinie zdrowia i nowych technologii medycznych. Absolwent dziennikarstwa, Jakub posiada bogate doświadczenie w analizowaniu i przekazywaniu skomplikowanych tematów medycznych. Jego zainteresowania skupiają się na innowacjach w medycynie, w tym na rozwoju technologii cyfrowych i ich wpływie na opiekę zdrowotną. Znany z umiejętności klarownego wyjaśniania złożonych kwestii,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *